Editorial gener 2012

– Ens deixen sense feina,
– No paguen impostos!

Aquests són dos dels tòpics “hit” que escoltem pels carrers… però a qui es refereixen?

Opció 1: A les grans fortunes que deslocalitzen les empreses i deixen milers de treballadors al carrer en busca d’una mà d’obra més barata encara més al sud del món,

Opció 2: als especuladors que evadeixen impostos mitjançant paradisos fiscals,

Opció 3:  als qui han vingut de lluny fins casa nostra a la recerca d’una vida més digna,

Malauradament és la tercera opció el subjecte d’aquests prejudicis.

El fet migratori no és un moviment nou, els nostres avis i besavis varen marxar a Argentina o Mèxic per motius politics o cap Alemanya i Suïssa buscant treball, també a Santa Coloma ens varen acollir abans arribats d’Andalusia, Castella, Extremadura…

De nou som receptors de persones però ara arribades del Pakistan, de la Índia, del Marroc o de la Xina… veïns i veïnes de la nostra ciutat que probablement van decidir marxar de casa seva per buscar una millor qualitat de vida, i que en trobar-se aquí han descobert que no tot es tan fàcil… Els immigrants extracomunitaris es troben en arribar a casa nostra quelcom anomenat llei d’estrangeria, una llei injusta que diu que són il·legals, es a dir,que no tenen els mateixos drets que els que han nascut aquí. No tenen permís de residència, no tenen dret a treball… Aquestes condicions de partida inferiors fan que siguin l’estrat poblacional més vulnerable a patir explotació: treball sense contracte, salaris baixos, temporalitat… A més pateixen la persecució policial. Existeixen els centres d’internament per a persones estrangeres, presons on són tancats fins a 60 dies per no tenir documentació (una falta administrativa equivalent a no renovar el carnet de conduir o aparcar en zona prohibida). Aquesta pràctica de controls d’ identificació basats en perfils ètnics i racials que, a la pràctica, es pot traduir en detencions indiscriminades a estrangers, ha estat denunciada per comitès especials de la ONU.

És hora que siguem valentes i assenyalem als qui realment sembren la misèria, als qui ens exploten, als qui decideixen rescatar els bancs, als qui decideixen retallar en sanitat i educació, als qui especulen, als mercats que decideixen per nosaltres. El racisme és un feixisme simplista que busca despistar-nos i enfrontar-nos entre nosaltres, els veïns i veïnes de Santa Coloma amb una llengua nadiua diferent a la nostra no són els nostres enemics.

És hora de crear xarxes, de conèixer-nos, perquè una ciutat diversa és una ciutat més rica i trobar-nos ens farà aprendre. Cal sumar esforços i construir una ciutat per a totes, cal trencar els murs del odi racista.

Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs

Deixa un comentari