No a la MAT

El projecte de línia elèctrica provoca una gran mobilització popular de rebuig

imatge

La línia de MAT projectada passa a menys de 150 metres del barri de Les Oliveres i a 75 de Can Franquesa, la distància recomanada és de 400 metres mínim

No hi ha hagut cap debat obert a la participació ciutadana sobre la necessitat i/o acceptació d’aquest model energètic, basat en la sobreexplotació d’uns recursos limitats

Era el mes de juny quan el Govern municipal compareixia en roda de premsa per anunciar l’imminent arribada de la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Santa Coloma.

Explicaven per primer cop als veïns i veïnes de Gramenet que Red Eléctrica Española (REE) vol construir una línia de Molt Alta Tensió (400kV) aprofitant el filat ja existent d’Alta Tensió (220kV), que travessa la muntanya de Santa Coloma i d’altres municipis.

Segons dades publicades al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el projecte elaborat per REE es va presentar el novembre de 2005 i se’n va fer l’anunci públic el 24 de maig de 2006. Dos anys més tard, el 30 de maig de 2008, el consell de ministres espanyol –govern del PSOE– va acordar l’ampliació de la instal·lació al document Planificació dels Sectors d’Electricitat i Gas 2008-2016. A partir d’aquest moment, segons va afirmar l’Ajuntament a la roda de premsa, es van anar presentant diferents al·legacions. Ja el 2011, el 27 de juliol, es va autoritzar REE a modificar les línies. Però el moment clau va arribar el 18 de novembre de 2011, quan el darrer consell de ministres del govern de Zapatero va acordar la utilitat pública del projecte i en va autoritzar l’execució. L’acord es va publicar al BOE el 15 de febrer i les notificacions van arribar a l’Ajuntament gairebé dos mesos després, els dies 4 i 5 d’abril, la primera per l’execució de la modificació de les línies i la segona per la subestació.

El 4 de juny, un dia abans que s’acabessin els dos mesos de termini, l’Ajuntament va presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol.

La línia MAT projectada passa a menys de 150 metres del barri de Les Oliveres i a 75 metres de Can Franquesa. Aquesta es vol estendre pel traçat actual de les torres de 220kV que travessen el Parc Natural de la Serra de Marina i afecta directament la zona d’habitatges de tot el districte III de Santa Coloma (barris de Les Oliveres, Can Franquesa, Singuerlín i Guinardera). A més, el traçat de REE trinxa la zona més frondosa del Torrent de les Bruixes (el bosc de ribera central). Aquest projecte suposa impactes substancials a nivell paisatgístic per la seva alçada – les línies modificades afectaran el Parc de la Serra de Marina–, no respecta la distància recomanada de precaució pel que fa als edificis i habitatges (400 metres mínim), suposa un impacte pel que fa a la contaminació acústica i produeix efectes negatius sobre la vegetació, per desforestacions totals i increment de l’erosió de les zones tractades, suposa un model energètic basat en la sobreexplotació d’uns recursos limitats, així com també té greus conseqüències sobre la salut.

Malgrat aquest projecte ha estat declarat d’utilitat pública mai s’ha obert un debat a la participació ciutadana que indiqui la necessitat i/o acceptació de la MAT enlloc.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Santa Coloma inicià al mes de juliol una campanya demanant el soterrament de la MAT amb la pretensió que el projecte canviés i se soterrés la línia per les lleres del Riu Besòs. D’altra banda la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, que aglutina a diverses organitzacions de Santa Coloma, rebutjà frontalment la totalitat del projecte i forçà l’Ajuntament a canviar la seva campanya pel soterrament i des d’aquest moment s’inicià la campanya “ATUREM LA MAT”. Es dugueren a terme algunes accions coordinades entre l’Ajuntament i la Plataforma com la presentació i aprovació d’una moció que recollia el rebuig al projecte de REE i que van aprovar tots els grups municipals, la recollida de firmes per aturar la MAT, així com assemblees informatives als barris…

La nit del deu a l’onze de juliol la Plataforma convocà una acampada a la plaça de la Vila. Al matí següent REE i Fecsa-Endesa havien de firmar l’expropiació dels terrenys en els quals s’hauria de construir la subestació elèctrica de la MAT, l’aparcament del cementiri, però gràcies a la pressió veïnal així com també per l’atenció a les al·legacions presentades per l’Ajuntament, s’aconseguí suspendre l’acta d’ocupació per expropiar els terrenys i així Ajuntament i entitats veïnals guanyaren temps fins al setembre, moment en que REE i Fecsa-Endesa reprengueren l’acta d’ocupació. Aquest cop un centenar de persones es concentraren de nou davant l’Ajuntament mentre els representants de Red Eléctrica Española (REE), Endesa i la Delegació del Govern espanyol es trobaven a la sala de Govern del consistori procedint a la signatura de l’acta. Tot seguit, diversos representants de la comissió unitària formada per Ajuntament i entitats es varen dirigir a la seu de REE a l’Avinguda Paral·lel de Barcelona per fer entrega de 6.636 signatures recollides fins al moment demanant l’aturada del projecte.

El 26 de Setembre el Tribunal Suprem va desestimar la petició de suspensió cautelar dels acords del Consell de Ministres per executar la MAT fins a Santa Coloma de Gramenet, suspensió que havia sol·licitat l’Ajuntament. Havia suspès, setmanes abans, també la cautelaríssima, al·legant que cap de les dues “han lugar”. Això significa que, en aquest moment, la construcció de la subestació elèctrica i el desenvolupament del projecte de molt alta tensió es pot iniciar per sorpresa. De fet, van aparèixer grans contenidors de fusta en uns terrenys propers al cementiri, just on s’hauria de fer la polèmica subestació; als laterals de les capses s’hi podia llegir “REE”.

Des de la via institucional s’han presentat mocions davant la comissió d’Indústria i Energia, al Senat i la Comissió Europea en què es demana la paralització del projecte en no existir el debat social ni estudis d’impacte ambiental. CiU i PP han tombat aquestes mocions contradient la posició dels grups municipals d’aquests partits.

L’última notícia respecte la qüestió és que fa poques setmanes ha sortit a la llum un conveni de col·laboració entre les parts: Carmen Moraira, regidora d’Urbanisme aleshores, en representació de l’Ajuntament (PSC, ICV-EUiA i CiU) i Red Eléctrica Española signat el 2006, en el qual s’acordava el traçat de la MAT previ informe d’estudi ambiental. L’equip de govern actual no ha donat explicacions sobre aquest fet. Aquests darrers esdeveniments han posat en qüestió la voluntat real d’aturar la MAT de gran part del consistori.

La lluita contra la MAT, però, no s’atura. La Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam segueix a peu de carrer: el proper 8 de Novembre convoquen una Assemblea General a les 20h al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré de cara a aglutinar forces i plantar cara a la MAT. Es convoquen també unes jornades reivindicatives contra la línia de Molt Alta Tensió el proper 11 de Novembre. La situació no és fàcil però cal no rendir-se i no deixar-se trepitjar. El poble de Gramenet ha deixat molt clar que no vol la MAT i que s’ha de seguir lluitant per impedir el que suposa un greu atac al territori i la imposició d’un model energètic injust i insostenible.

Podeu ampliar la informació i documentació sobre el projecte a la ciutat i sobre futures convocatòries a l’adreça: http://www.noalamat.wordpress.com.

One comment

  1. Felicitats pel bloc! D’aquesta manera els articles estaran sempre a l’abast de tothom i és molt més fàcil de llegir la publicació. Endavant i bona feina!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: